Selectia localitatii

Localitati

Rasaritul si apusul pentru cateva localitati.

Rasaritul si apusul soarelui

Rasaritul si apusul soarelui
"Please upgrade the browser for HTML5"
Data locala: Rasarit:
Latitudine: Apus:
Longitudine: Crepuscul rasarit:
Crepuscul apus:
Durata zilei:

Ca efect al rotatiei Pamantului in jurul axei proprii de la vest la est, Soarele descrie o miscare de rotatie aparenta de la est catre vest.

Aparitia respectiv disparitia Soarelui la orizontul aparent ca urmare a miscarii zilnice aparente reprezinta rasaritul si apusul Soarelui.

La mijlocul intervalului dintre rasarit si apus se afla miezul zilei cind Soarele are cea mai mare inaltime fata de orizont.

Ora rasaritului si apusului variaza atat cu pozitia pe glob cat si cu pozitia Pamantului pe ecliptica. De asemenea, durata crepusculului variaza in functie de latitudine, longitudine si data calendaristica.

De exemplu, in regiunile nordice la peste 60 de grade latitudine, in timpul verii perioada de crepuscul dureaza toata noaptea. Are loc fenomenul noptilor albe.

De unde rasare Soarele?

Soarele nu rasare intotdeauna de la est. In lunile de iarna din emisfera nordica, soarele rasare la sud-est. In lunile de vara din emisfera nordica, soarele rasare la nord-est.

"Please upgrade the browser for HTML5"
Azimut rasarit:
Azimut apus:

Pozitia curenta a Soarelui

Soarele, vazut fata de orizontul local.

Pozitia curenta a Soarelui
"Please upgrade the browser for HTML5"
Data locala: Altitudine:
Ora locala: Azimut:
Latitudine:
Longitudine:

Privit dintr-un punct oarecare de pe glob, Soarele executa o miscare aparenta de la est la vest pe parcursul zilei. Pozitia lui poate fi exprimata prin doua coordonate, azimut si altitudine fata de orizontul local. Azimutul descrie pozitia pe orizontala relativ la polul nord trecand prin est. Altitudinea descrie pozitia pe verticala. Coordonatele Soarelui fata de orizont depind de ora locala si de locatie.

Locatia curenta

Locatia curenta determinata de browser:

Selectia locatiei pe glob


Folosind harta se poate selecta o locatie de pe glob pentru a afla latitudinea si longitudinea, dupa care poate fi calculata ora rasaritului si a apusului.

Harta
Latitudine:
Longitudine:
Fus orar:
Ora de vara: da nu