Selectia localitatii

Localitate

Alege orasul pentru care se determina orele de rasarit si apus ale soarelui.

Rasaritul si apusul soarelui in fiecare zi din luna

Calendar solar
Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Duminica

Ecuatia timpului

Ecuatia timpului arata diferenta de timp intre momentul in care soarele se afla la altitudinea maxima si ora 12.

Ecuatia timpului

O zi solara adevarata reprezinta intervalul de timp intre doua treceri consecutive ale soarelui adevarat la meridianul ceresc al locului. Ziua solara adevarata, pentru acelasi loc, este variabila in cursul unui an. Aceasta variatie se datoreaza atat traiectoriei eliptice a Soarelui adevarat in miscarea lui aparenta in jurul Pamintului cat si inclinatiei planului eclipticii fata de planul ecuatorului ceresc. In proiectie pe ecuatorul ceresc, miscarea Soarelui adevarat nu este uniforma.

Pentru a avea o zi cu durata constanta pe tot timpul anului si asociata miscarii aparente a soarelui, se defineste un punct fictiv, Soarele ecuatorial mediu (Soarele mediu). Soarele mediu se deplaseaza uniform pe ecuatorul ceresc, cu viteza unghiulara constanta.

O zi solara medie reprezinta intervalul de timp intre doua treceri consecutive ale soarelui mediu la meridianul ceresc al locului. Timpul masurat de soarele mediu corespunde timpului universal. Soarele mediu tranziteaza meridianul la ora 12 timp universal.

Diferenta intre timpul adevarat si timpul mediu este data de ecuatia timpului. Este diferenta intre momentul trecerii soarelui adevarat la meridian si ora 12.

Valorile din grafic sint aceleasi pentru fiecare fus orar, puncte situate la longitudinea 0, 15, 30 etc. De exemplu pentru Londra in luna aprilie, graficul arata o diferenta de la aproximativ +3 la -3 minute. Soarele adevarat va tranzita meridianul aproximativ de la ora 12 (13 la ora de vara) +3 min = 12:03 (13:03) in primele zile ale lunii la ora 12 - 3 min = 11:57 (12:57) in ultimele zile ale lunii.

Pentru puncte la longitudini diferite, se adauga +4 min la fiecare grad spre vest, - 4 min spre est. De exemplu pentru longitudinea 28 in luna aprilie, Soarele adevarat va tranzita meridianul aproximativ de la ora 12(13) + 3 + 8 = 13:11 in primele zile ale lunii la ora 12(13) - 3 + 8 = 13:05 in ultimele zile ale lunii.

Se observa ca exista patru zile in an cind soarele are altitudinea maxima la ora 12.